Sunday, December 30, 2012

Counting the year of 2013

I know most of us counting for new year 2013, same as me..that a many hope in new year come only just 2 days , countdown and it really is amazing how time has flown so swiftly this year.. As how life is,this year also I've had my share of bitter sweet memories for 2012 will conclude it later.. Good Bye 2012..

Saturday, December 29, 2012

Merry Xmas Everyone...

Selamat menyambut krismas untuk semua yang beragama kristian. Tahun ni krismas di sambut dalam suasana sederhana sahaja dengan kehadiran semua ahli keluarga...ia membuat suasana krismas lebih bereti...

Thursday, December 13, 2012

Terkesimah sekejap...

Semua orang pasti ada kenangan lalu kan..yang sedih tak payahlah nak dikenangkan.. saja mahu kongsikan kenangan dulu yang mencuit hati..sejak ada fb ni ramai yang bertemu dengan kawan-kawan sekolah lama, kawan sekerja dan kawan se UITM dan se- Universiti dulu...berjumpa peminat lama dan kekasih lama antara yang mencuit hati.. jauh di sudut hati ku...itu semua tinggal kenangan ..kenangan manis itu tetap ku ingat sampai akhir hayatku....Tapi yang pasti ada di antara mereka sangat-sangat ku rindu tetapi apakan daya...masa telah lama berlalu..Aku sentiasa berharap sekiranya ada kehidupan kali 2..aku pasti tidak akan melepaskan mereka yang pernah buat saya gembira suatu waktu dahulu...apa pun memang aku terkesimah...hu hu

Wednesday, December 12, 2012

12.12.2012...once in lifetime...A

Today 12.12.2012..how a nice date, month and year... Anyway nothing special today just wish...for speedy recovery..good life and health forever.

Tuesday, December 11, 2012

Good Progress yipee

Selepas lebih kurang 3 weeks after operation..saya dah bertukar teman..dari walker then now boleh guna walking stick suda...memang tak sabar rasanya nak lepaskan semua ini dan berjalan seperti biasa..tapi kena sabarlah kan time will heal..luka pun belum sembuh sangat takut juga nak lasak...tq GOD sekurang-kurangnya good progress untuk aku ...

Sunday, December 9, 2012

Soal Hati

Biasanya soal hati merupakan perkara yang sukar untuk diperkatakan..bila mulut kata tidak tapi hati kata ya. Bertemu jodoh dan akhirnya Memilih pasangan hidup bukanlah perkara yang mudah untuk dibuat keputusan. Ada yang berkhawin awal dan berkeluarga..ada yang hidup bahagia namun ada juga yang sebaliknya..itulah rencana tuhan kali... Ramai orang bertanya diusia yang semakin meningkat ni bila kah tarikh “keramat” itu akan berlaku, aku hanya mampu tersenyum dan bergurau kerana aku sendiri tidak punya jawapan yang pasti. Jika dikatakan teda langsung yang ingin berkawan dan ingin mengenali aku, tipulah jawabnya tapi bagi sesiapa yang mengenali aku seterusnya mengetahui perjalanan hidupku dan bagaimana aku berhadapan dengan penyakit aku, Jauh di sudut hati mereka mungkin aku masih boleh di maafkan. Perjalanan mereka yang mungkin dipilih hidup bersamaku bukanlah suatu perkara yang mudah ku kira,,,hospital adalah rumah kedua ku sejak 9 tahun yang lalu sejak saya disahkan RA sakit sendi yang kronik dan perjalanan hidupku masih jauh dan masih mengharapkan sinar untuk sembuh seperti sedia kala. Aku ingin uruskan kehidupanku sendiri sebelum aku mengurus orang lain, tapi mungkin inilah yang dikatakan takdir belum bertemu jodoh dan yang pastinya hingga ke saat ini mereka yang benar-benar serasi dengan jiwa ku belum ada dalam senarai, bukan istilah jual mahal sebenarnya namun betulah kata orang jodoh yang tuhan ciptakan untukku belum ketemu. Bohonglah kalau perasaan sunyi itu tidaj hadir, tapi sememangnya hidupku sentiasa sibuk...saya sengaja mahu sibukkan diri saya dengan kerja dan pastinya ingin melancong...aku punya banyak impian dalam hidupku..terutama kerjayaku..mahu seperti orang lain yang berjaya dalam hidup..namun apa yang pasti semua itu rencana tuhan..aku pasrah dengan segala ketentuannya, Namun disebaliknya aku bahagia dengan hidupku yang tidak menyusahkan orang lain selain keluargaku...

Saturday, December 1, 2012

First Year to Remember..

One year gone...but the memory with you fresh in my mind...recalled back old my childhood memories, my personal things and all my family belong gone with it... 01 December 2011, merupakan tarikh yang tidak mungkin dilupakan dalam ingatan keluarga saya untuk selama-lamanya..terutamanya sekali saya dan parents yang terlibat pada ketika itu,kerana tarikh ini rumah lama kami telah habis dijilat api sekali gus semua harta benda kami lenyap tinggal kenangan...namun jauh di sudut hati kesyukuran tidak terhingga kerana kami selamat daripada terheret sama dengan bencana api tersebut...Tuhan masih sayang kami tiga beranak . Setahun berlalu..namun rasanya seperti baru semalam ia berlaku..rest in peace our home...mungkin ada hikmah disebalik kejadian yang menimpa keluarga kami setahun yang lalu... Apa yang pasti tarikh ini tak mungkin akan saya lupakan...sebagai ingatan kepada rumah lama yang betul2 saya rindu....disanalah kami semua membesar, disanalah himpunan buku-buku yang kami tinggalkan sehingga kini kami semua berjaya dalam hidup....foto-foto kenangan family ..ohhh..betapa saya merindu kenangan-kenangan itu....AMEN

Friday, November 30, 2012

Being at home....quite boring actually other than ate and slept...nothing can i do.. with condition 11 days out from operation...everything in the moderation..can't sit long due my hip felt uncomfortable and hurt...cant proper walk....the walker is my best friend..I really hope this boring and terrible time go faster...but thankful with my computer...it help me a lot...

Thursday, November 29, 2012

Fourth Operation....

Well..what can i say...19 Nov adalah operation kali ke 4 bagi sya (right hip)...takut, gementar atau sakit suda tidak ada lagi bagi ku.. memang ia amat menyakitkan but untuk teruskan kehidupan yang lebih baik inilah jalan yang terbaik bagi diriku...so i think i made right decision to do it this time... Well...paling menyakitkan bila saya di tambah 2 pain darah kerana kekurangan darah akibat pembedahan,4 hari kepala berpusing dan tak boleh menjama sebarang makanan dan minuman, setiap kali cuba makan atau minum terus muntah...syukur sekali apabila tranfusi darah selesai keadaan saya suda bertambah baik, sekali selera yang agak baik..Thank you GOD... IV line kali ni agak teruk...bertukar sehingga 6 kali, part yang amat menyakitkan untuk memasukkan jarum ditangan..mak oii jarum yang agak besar juga...tuhan ja yang tau segala kesusahan, kesakitan dan penderitaan yang saya alami...namun aku bersyukur aku berjaya melalui semua mimpi negeri tu...kini aku bercuti panjang...doctor telah memberi aku cuti sakit sehingga 31 Dismber 2012...dan pastinya kau berharap tahun depan aku boleh berkerja semula seperti biasa... Well..apa pun itu..sebagai pesakit kronik sendi aku berharap semoga sinar gembira menanti ku didepan dengan banyak perkara yang aku lakukan dlam hidupku...amin...

Wednesday, October 24, 2012

BERSEDIA KAH AKU?

Lama juga tidak menulis diblog ni...idea seakan mencurah-curah tetapi bila sampai nak tulis seakan idea tidak terungkap dengan kata-kata, terlalu banyak yang harus difikirkan terutama masalah kesihatan yang tidak berpenghujung.. .Bersyukur itulah ungkapan yang dapat aku katakan untuk kehidupan yang aku lalui sekarang dan selama lebih kurang hampir setahun ini, dengan beberapa Major operation yang telah aku lakukan aku boleh menarik nafas lega boleh menjalani kehidupan seperti orang lain dan boleh bekerja dengan bersemangat walaupun tidaklah sihat 100%. juga dapat melakukan segala apa yang aku inginkan sebelum ini walaupun kadang- kala di luar kemampuan ku, segala penat saya ketepikan...namun ini lah takdirnya aku harus membuat keputusan sekali lagi untuk buat operation sekali lagi...hu hu, Rasanya baru semalaman aku berada di hospital..akhir-akhir ini keadaan ku semakin tidak stabil, sakit hip kanan ku sentiasa ON dan OFF. Namun aku yakin bahawa keputusan terbaik adalah membuat operation lagi memandangkan Xray juga telah menunjukkan keadaan pinggul kanan saya rosak dengan agak teruk akibat penyakit sendi saya yang sudah bertahun lamanya. ...hu hu apa pun aku mahu kuatkan hati dan pasrah dengan segala ketentuan TUHAN, saya mahu bersedia fizikal dan mental...aku harus kuat dan tabah dan sembuh cepat sebab terlalu banyak yang perlu saya lakukan lagi dan yang pasti FEB 2013..ada sesuatu yang menanti kehadiran ku he he..Wait for me Shenzen, Guangzhou and Hongkong..

Monday, September 24, 2012

SEA WALKING AT PULAU SAPI

22 sept 2012..seakan seperti aku sendiri tidak percaya saya telah berjaya mengikuti "Sea walking" di Pulau Sapi anjuran kelab sukan pejabat aku ..Walaupun pada mulanya banyak keraguan tentang masalah kesihatan aku, tetapi dengan berkat keyakinan semuanya berlaku seperti yang dirancang..Thank you GOD you make all things possible. Kenangan itu sememengannya indah, tidak dapat diungkapkan dengan kata-kata, bagi kami yang merasainya, hanya kami yang tahu betapa indahnya ciptaan Tuhan.

Saturday, August 4, 2012

Finally....

Akhirnya...Walaupun tidak sama dengan yang lama, we got the new one..
New house for our family after suffering about 7 Month ..Finally kami berpindah
masuk, tiada ada dapat dikatakan cuma THANK YOU GOD..u make all things possible.


Saturday, June 16, 2012

Happy Bornday ...

HAPPY BIRTHDAY TO ME...
10 June ever year is my born day...I still remember last year I celebrated my birthday at ward...Thank you GOD this year...not in the same place .
Nothing special for my birthday this year...everbody quite busy(Family especially) , our house still under progress...by the way...The 10 June was heavily raining, the whole day was raining...conjunction with Tadau Kaamatan at Chruch so the whole day we at Chruch with so many activities which is so fun and interesting..And the most interesting is the lucky draw...
I have make fun of my life on my birthday. This is i want how happier i am..Thank you God that I can still continue my journey of life even it hard, unexplained, unpredictable in future but I promise whatever happened I am ready to face it...
Well Thank you for my friend who remember my day and the gift that most I appreciated...
I wish that I can continue my daily life with full of happiness...with more good health in future and of course a happy life wait me in the future..AMEN















Wednesday, May 30, 2012

Selamat Hari Kaamatan

Hepi Holiday to all Sabahan people...30 & 31 May in Sabah is a public Holiday.

Pesta Kaamatan atau nama lain iaitu (Tadau Kaamatan) atau di dalam bahasa Kadazan "Magavau" merupakan upacara perayaan khas untuk menghormati "Bambazon" iaitu semangat padi. Perayaan ini adalah amalan secara tradisi Kaum Kadazan-Dusun sejak zaman berzaman. Perayaan "Magavau" ini biasanya diadakan selepas selesai menuai padi. Pesta Kaamatan yang dirayakan dewasa ini telah diluluskan oleh Majlis Undangan Kerajaan Koloni sebagai cuti umum Sabah sejak tahun 1960 lagi, oleh Tun Haji Mohamad Fuad Stephens, Ketua Menteri Sabah yang pertama.

Antara sambutan menarik yang diadakan ialah pertandingan ratu kaamatan. Disninilah wakil-wakil setiap tempat diSabah akan bertanding.

Selain daripada petandingan ratu kaamatan, diadakan juga pertandingan nyanyian dipanggil Sugandoi, pertunjukan bina badan, dan ratu cantik atau "Unduk Ngadau", dan persembahan segala jenis kesenian dan kraftangan. Pertandingan seperti memukul gong dan sukan rakyat juga menjadi antara acara utama dalam perayaan ini.

Antara hidangan popular semasa perayaan ini ialah meminum tapai atau "Kinomol", iaitu sejenis arak tradisional. Tapai merupakan minuman tradisi mereka, diperbuat sama ada daripada beras (nasi) atau ubi kayu. Nasi akan diperam di dalam sebuah tempayan besar atau "tajau" selama seminggu, atau ubi kayu diperam selama dua hingga tiga minggu. Biasanya tapai dicampur dengan ragi untuk mempercepatkan proses "memberi rasa" kepada tapai tersebut. Makanan tradisional turut disediakan sempena hari tersebut.

Mereka menggunakan sebatang buluh kecil yang dipanggil "Sumbiling" untuk menyedut air tapai ini dari dalam tempayan besar. Biasanya sumbiling digunakan untuk meminum air tapai yang diperbuat daripada ubi kayu. Selain itu, mereka juga menggunakan gelas khas dinamakan "Singgarung" yang diperbuat daripada buluh.

Also hepi gawai untuk all Sarawakian...

Tuesday, May 29, 2012

Ambillah waktu untuk....

"Ambillah waktu untuk berfikir, itu adalah sumber kekuatan.
Ambillah waktu untuk bermain, itu adalah rahsia dari masa muda yang abadi.
Ambillah waktu untuk berdoa, itu adalah sumber ketenangan.
Ambillah waktu untuk belajar, itu adalah sumber kebijaksanaan.
Ambillah waktu untuk mencintai dan dicintai, itu adalah hak istimewa yang diberikan Tuhan.
Ambillah waktu untuk bersahabat, itu adalah jalan menuju kebahagiaan
. Ambillah waktu untuk tertawa, itu adalah musik yang menggetarkan hati.
Ambillah waktu untuk memberi, itu adalah membuat hidup terasa bererti.
Ambillah waktu untuk bekerja, itu adalah nilai keberhasilan.
Ambillah waktu untuk beramal, itu adalah kunci menuju syurga."



Best regards,

Friday, May 25, 2012

Wah Indahnya negeri ku...Sabah







Baru-baru ini saya turut serta dengan lawatan sambil belajar Jabatan saya ke Dairy Farm, Kundasang Sabah. Ladang tenusu lembu yang di buka pada tahun 1980 lagi di usahakan oleh Desa Cattle (s) Sdn Bhd dan dimiliki sepenuhnya oleh Kerajaan Negeri Sabah. Kedudukannya juga tidak terlalu jauh dari pekan kundasang dan memakan masa kurang dari 30 minit untuk sampai ke sana .
Kawasan ini berkeluasan lebih kurang 199 Hektar dengan baka lembu jenis Fresian yang diimport dari New Zealand dan Australia. Menurut sumber terdapat lebih kurang 680 ekor lembu tetapi setakat ini 220 yang boleh mengeluarkan susu.
Sebagai info lembu betina yang diternak disini adalah untuk mendapatkan susu dan dipasarkan setakat ini Cuma di Seluruh Negeri Sabah dan beberapa kawasan Sarawak sahaja memandangkan jangka hayat bagi susu yang telah diproses dan dikotakkan Cuma mampu bertahan dalam masa 10 hari,jadi cuba bayangkan...kena minum cepat kan..memang sangat sedap dan segar...kena cuba sendiri..
Dan bagi lembu jantan pula, bagi yang tidak diperlukan untuk mengawan ia akan dihantar ke ladang ternak di Lokawi, Kota Kinabalu untuk diternak menjadi daging segar untuk diexport ke seluruh Negara.

Berada disini seperti berasa diluar Negara kerana keadaan yang agak sejuk, nyaman dengan alam sekeliling yang agak menarik. Rumput-rumput yang ditanam juga menarik mata memandang, keadaan yang tenang harus dinikmati disini ala-ala New Zealand gitu..


Pengalaman yang paling indah juga bila kami berpeluang melihat susu lembu diperah menggunakkan mesin mekanikal untuk memerah susu yang dilakukan setiap hari jam 3.00 petang. Sungguh bersopan lembu-lembu itu berbaris ketika proses pemerahan dan sabar menunggu giliran.

Untuk pengetahuan juga yuran masuk ke sini dikenakan RM3.00 seorang dan dibuka setiap hari dari jam 7.30 pagi hingga ke 5.00 petang, tapi rombongan kami masuk FREE je..disamping dapat minum susu free yang disediakan khas untuk kami( kena write in dulu lah dan berhubung dengan phak pengurusan) . Susu segar kotak juga dijual dengan harga yang jauh lebih murah jika dibandingkan dipasaran. So agak ramai staff yang memborong untuk dibawa pulang ke rumah.
Lastly, kepada sesiapa yang berhajat untuk melancong ke New Zealand...datang ke Dairy Farm , Kundasang je....

Sekian..

Saturday, May 19, 2012

Steps To Moving Forward

For anyone going through a difficult time, I want to pass on the list of ten steps that I “COPY and PASTE” from my lovely book...CHIKEN SOUP FOR THE SOUL... Ten steps to moving forward... 1) Cry, Yell and Grieve (Menangis/teriak) 2) Talk when you are ready (Berkongsi dengan seseorang bila anda betul-betul bersedia) 3) Escape When you need to 4) Start Small 5) Find you muse (Looking for own Inspiration eg.music or nature) 6) Reach Out ( Interaction is an important thing in any person’s life) 7) Channel Your nervous Energy 8) Help Someone Else (Plain and simple, it feels good to help someone else out) 9) Focus On The Good Things 10) Take One Day At A Time No matter what your are going through...that you will get through. No matter how hard it seems in that moment, time will move you forward against you will Take care everyone..
Best regards,

Sunday, May 13, 2012

Epy mothers day to my one and only mum in this world...

Epy mothers day to all over mum in this world...just from bottom of my heart..to wish epy mothers day to my beloved mum MDM. A.MAIRIN DANSI..for her kindness, carring and makes who i am today..Wish u in good health forever..How i wish i can make u happy in the rest of u life.. Thank you for supporting , together share all my bitternes life...No word can explain my feeling.. I LOVE U SO MUCH ..till the last my breath and so sorry can't celebrate it this year.. .
HAPPY MOTHERS DAY TO EVERYONE CALLED MUM...

Wednesday, May 9, 2012

Kuala terengganu saya datang lagi!!!

I had been to Kuala Terengganu 6 years ago for Induksi at Sutera Beach Resort and now i came back...yeayyy Having a nice and tried journey by road from Shah Alam to Kuala Terengganu with my mum and bro. Recently, Drove almost 9 hours, with stop a few place, passed Pahang with total cost of TOL around RM68.60 return. The place I go in Terengganu:- 1) Passed by Rantau Abang 2) Sultan Mizan Stadium 3) Universiti Malaysia Terengganu (UMT) 4) UNiza (Universiti Sultan Zainal Abidin) 5) Uitm campus Cendering, Kuala Terengganu 6) I saw Masjid Cristal 7) Pasar Payang (MUST GO) 8) A few beach ( not sure the name) The town of Kuala Terengganu being so quite Friday and Saturday because it is public holiday. The one and only mall i saw is mydin.. The food...of course ate nasi kandar and lekor...

Tuesday, May 1, 2012

LET'S KNOW AND LEARNING...

Happy Labour Day to Everyone today.. Let's learn a few word that maybe we don't know the meaning... 1) MUMBO JUMBO - RUBBISH 2) FUDDY DUDDY - UNINTERSTING 3) HEY DAY - AT HIS MOST SUCCESSFUL TIME 4) KOW TOW - ACCEPT WITHOUT QUESTION 5) TEENIE WEENIE - VERY SMALL 6) FAT CAT - WEALTHY BIZ MAN 7) CHEERFUL EARFUL - A GOOD PIECE OF NEWS 8) WHAM BAM - VERY QUICKLY 9) EVEN SEVEN - FAIR 10) HURLY BURLY - THE EXCITED 11) OKIE DOKIE - ALL RIGHT
12) PELL MELL - IN CONFUSION HAPPY LEARNING...