Friday, October 28, 2011

Worried @ Risau tahap GABAN..


Errrm..macam mana mo start ahh..saya betul-betul dilemma sekarang..then tertanya-tanya bilakah saya akan sembuh dari dua luka pembedahan knee yang baru saya lalui..hu hu.
Saya akui memang saya jenis yang lambat respond kepada any meds tapi what can I say suda doctor bilang sistem imun lemah (sedia maklum) nah apa lagi, bukan saya tidak admit tapi hayaiia sakit hati bila tengok kekawan yang sama-sama buat operation dulu dan suda sembuh suda mampu berjalan tanpa tongkat, tambah sakit hati mereka-mereka tu status aunty kepada saya rata-rata suda berumur 50 tahun over nah ambik ko.. tapi hakikatnya mereka bukannya penghidap RA sakit sendi yang kronik macam aku,the aunty-aunty tukar sendi lutut sebab kehausan (osteoporosis) mungkin ramai yang kureng faham but atleast during punya antibodi yang kuat dan tidak punya apa-apa masalah tambahan hati terseksa bila mendengar dari parents saya cakap tengok durang suda buli jalan…huh, jadi saya mahu salahkan siapa atas kejadian yang menimpa diri saya, bukannya saya tidak berusaha untuk sembuh cepat…3 hari lepas operation sya suda mampu berjalan menggunakan walker..now I am yang paling corot (last) pula..lambat tul tindakan penyembuhan. Tuhan ja yang tahu kerisauan hati saya sepatutnya sekarang saya suda boleh berjalan sedikit demi sedikit atleast progress tu ada.
Namun demikian hati saya terusik…KENAPA dan KENAPA happpend to me? What I can do now ois SABAR dan SABAR…belum abis cerita luka sembuh…new story came..Jeng Jeng pa lagi!!!!!
Kisah sendi saya pula mengambil tempat dan inilah IBU kepada segala masalah kesihatan yang menimpa diriku selama ini, sad to say masih aktif menyerang means penyakit ini kalo tidak dikawal entah apa lagi diserang , jari-jari menjadi bengkak dan akhirnya membengkok dan begitu juga sendi-sendi lain akan sakit dan sangat sakit..waduhh jahat juga ni penyakit.memang kadang kala ..SPEACHLESSS…tulah ungkapan paling ngam all this while saya suda bertahan..tapi sebagai insan biasa kadang kala goyah juga imanku.
Dipilih oleh yang berkuasa untuk melewati pencobaan hidup yang begitu hebat(bunyi urang kecewa tahap iron man sob..sob)kena terima dengan lapang dada.
Dengan keaktifan penyakit sendi ku ini aku telah disarankan ubat baru yang diberi nama “HUMIRA”…sejauh mana keberkesanan masih dalam percubaan tapi di Negara urang putih penggunaannya sudah meluas ( saya join champgain awareness RA)
Ia sejenis suntikan ke bahagian perut dan paha (suntikan pertama 24 okt 2011), tapi tambah risau bila ubat ini dikatakan akan bertindak melemahkan sistem imuniti sebagai tindakbalas melawan sakit sendi JADI??? Macammana dengan luka pembedahan yang belum sembuh lagi bukankah perlu antibody yang kuat untuk penyembuhan luka kalo rendah antibodi saya bilalah luka saya buli sembuh?beberapa bulan lagi or tidak akan sembuh? doc RA sudi check ok kunu luka teda masalah buli proceed adedei harap2lah risau tahap gaban juga ni harap-haraplah teda infection berlaku pada luka saya ni sebab ni bukan luka biasa tau ada masuk implant besi tau RM8,500 harganya mai ha ha,macam-macam suda sya lalui tapi untuk kebaikan di masa depan harung ja la,saya pun tidak kisah injection dan operation semua macam tida saja sekarang (action,padahal masi takut juga ha ha) takut juga dengan kesan sampingan sebab sekarang ni macam tanda-tanda gatal-gatal seluruh badan suda mula menapak…Tulunglah…nah kan tidak kah saya menjadi terlalu risau kerna hal-hal ini dan paling risau pasal luka knee la..
Renung-renungkan…
Apapun saya berharap kerisauan ni pasti berpenghujung…dan akan sembuh sedikit masa lagi then..can continue my life…rindu bangat dengan apa yang saya suda lama tinggalkan…opis dan kawan-kawan dan banyak lagi cita-cita yang tersimpan dalam hati..jumpa lagi

Best regards,

2 comments:

Dida mumin♥ said...

ayeen...
kuatkan semangat, biar lambat yg penting ada good feedback from ur body..:)

anyway, nice new layout..pandai sdh bah dia! heheh

BOBOayeeN said...

I learn a lot fr u ba..try and error ni..